‫ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ژﻧﺘﻴﻜﻲ و ﻣﺤﻴﻂ ، ﻧﻴﺎزﻫﺎي ﺧﻮد را ﻛﺴﺐ و ﺑﻪ زﻧﺪﮔﻲ اداﻣﻪ ﻣﻴﺪﻫﻨﺪ ، ﻣﻴﺰان رﺷﺪ و ﺑﺎردﻫﻲ آن ﻫﺎ ﺑﺴﺘﮕﻲ ﺷﺪﻳﺪ ﺑﻪ اﻳﻦ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت و وﺟﻮد ﻧﻴﺎز ﻫﺎ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ . ﻫﺮﮔﺎه ﻛﻪ ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﺮاي زﻳﺴﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎﺷﺪ ﮔﻴﺎه از رﺷﺪ ﻣﻄﻠﻮﺑﻲ ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ و ﻫﺮ ﮔﺎه ﻛﻪ ﺣﺘﻲ ﻳﻜﻲ از اﻳﻦ ‫ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻳﺎ ﻣﺤﺪودﻳﺖ ﺑﺎﺷﺪ ، ﺑﻪ ﻫﻤﺎن ﻧﺴﺒﺖ رﺷﺪ ﻣﺤﺪود ﻣﻲ ﮔﺮدد . ﻟﺬا ﻣﺤﻘﻘﻴﻦ ﻛﺸﺎورزي ﺑﺮ آن ﺑﺎورﻧﺪ ﻛﻪ ﻣﻲ ﺗﻮان ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﻲ ﻻزم را ﺑﻴﻦ ﺧﻮاﺳﺘﻪ ﻫﺎي ﮔﻴﺎه ﺑﺮﻗﺮار ‫ﻛﻨﻨﺪ . ﻳﻜﻲ از اﻳﻦ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎ ، ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺗﻐﺬﻳﻪ و ﻧﻴﺎز ﻏﺬاﻳﻲ ﮔﻴﺎه اﺳﺖ . ﺑﺮ اﺳﺎس ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت اﻧﺠﺎم ﺷﺪه و ﮔﺰارﺷﺎت ﭘﮋوﻫﺸﮕﺮان ، ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻐﺬﻳﻪ را ﺑﺸﺮح زﻳﺮ ﻣﻲ ‫ﺗﻮان ﺧﻼﺻﻪ ﻛﺮد :

‫* آب

‫* ﺗﻬﻮﻳﻪ ﻳﺎ اﻛﺴﻴﮋن

‫* ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ

‫* ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﻳﺎ اﻛﻮﻟﻮژي

‫* ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻣﺤﻴﻂ ﻳﺎ ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ آﻓﺎت و اﻣﺮاض و ﻏﻴﺮه

‫* ﻋﻤﻠﻴﺎت ﻛﺸﺎورزي و ﺧﺪﻣﺎت ﻓﻨﻲ

‫ﻣﺴﺌﻠﻪ آب ، ﺗﻬﻮﻳﻪ و ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﻋﻤﺪﺗﺎ" ﺑﻪ ﺧﺎك واﺑﺴﺘﻪ اﺳﺖ ، ﻫﺮ ﮔﺎه ﺑﺘﻮان اﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ را در ‫ﺧﺎك اﻳﺠﺎد ﻛﺮد ، ﮔﻴﺎه از رﺷﺪ رﺿﺎﻳﺖ ﺑﺨﺸﻲ ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ .

‫ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻧﻴﺎز ﻏﺬاﻳﻲ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد و اﻓﺰودن ﻛﻮدﻫﺎ ﻧﻴﺴﺖ ﭼﻪ ﺑﺴﺎ ﻓﺮاواﻧﻲ ﻣﻮاد ﻣﻮﺟﺐ

‫ﻣﺴﻤﻮﻣﻴﺖ ، ﺑﻬﻢ ﺧﻮردن ﺗﻌﺎدل ﻃﺒﻴﻌﻲ و اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﻣﻮاد ﺑﺮ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ و ﺧﻮد ﮔﻴﺎه ﻣﻲ ﮔﺮدد .

‫ﻟﺬا ﻣﺤﻘﻘﻴﻦ درﺻﺪد ﻳﺎﻓﺘﻦ راﻫﻬﺎﻳﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺘﻮان ﺑﺎ اﻗﺘﺼﺎدي ﺗﺮﻳﻦ روش ﻣﻤﻜﻦ ، اﻳﻦ ﻧﻴﺎز ﻫﺎ را ‫ﺑﻤﻴﺰان ﻻزم و زﻣﺎن ﻣﻨﺎﺳﺐ در اﺧﺘﻴﺎر ﮔﻴﺎه ﻗﺮار دﻫﻨﺪ . ﻳﻜﻲ دﻳﮕﺮ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪ و وﻳﮋﮔﻲ ﻫﺎي ﺧﺎك ، وﺟﻮد ﻣﻮﺟﻮدات زﻧﺪه اﻋﻢ از ﺑﺎﻛﺘﺮﻳﻬﺎ ، ﻗﺎرچ ﻫﺎ ، ﺣﺸﺮات رﻳﺰ و درﺷﺖ ، ﻛﺮم ﻫﺎي ﺧﺎﻛﻲ و ﻏﻴﺮه اﺳﺖ ﻛﻪ اﻳﻦ ﻫﺎ ﻋﻮاﻣﻞ ﺳﺎزﻧﺪه ﻳﺎ آﻣﺎده ﺳﺎزي ‫ﻣﻮاد ﺟﻬﺖ ﮔﻴﺎه ﻣﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ . اﻣﺮوزه از ﻛﻮد ﻫﺎ ﺑﻌﻨﻮان اﺑﺰاري ﺑﺮاي ﻧﻴﻞ ﺑﻪ ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﺗﻮﻟﻴﺪ در واﺣﺪ ﺳﻄﺢ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ ﺷﻮد . ﻣﻨﺘﻬﺎ اﻳﻦ ﻛﻮد ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﻋﻼوه ﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ، ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزي را ارﺗﻘﺎء داده ﺿﻤﻦ آﻟﻮده ﻧﻜﺮدن ﻣﺤﻴﻂ زﻳﺴﺖ ﻣﺨﺼﻮﺻﺎ آﺑﻬﺎي زﻳﺮ زﻣﻴﻨﻲ ، ﺗﺠﻤﻊ ﻣﻮاد آﻻﻳﻨﺪه ﻧﻈﻴﺮ ﻧﻴﺘﺮات را در ﻗﺴﻤﺖ ﻫﺎي ﺧﻮراﻛﻲ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزي ﺑﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﻣﻘﺪار ﻣﻤﻜﻦ ﺗﻨﺰل دﻫﺪ . ﻋﻼوه ﺑﺮ آن ﺿﻤﻦ اﻓﺰاﻳﺶ راﻧﺪﻣﺎن ‫ﻛﻮدي ، ﺳﻼﻣﺘﻲ اﻧﺴﺎن و دام را ﻧﻴﺰ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ . ﻣﺘﺄﺳﻔـﺎﻧﻪ ﻣﺼﺮف ﺑﻲ روﻳﻪ ﻛﻮدﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ در ﺣﺪ ﻧﺎ ﻣﺘﻌﺎدل ﺑﻮده و ﻣﻄﺎﺑﻘﺘـﻲ ﺑﺎ ﻧﻴﺎز واﻗﻌﻲ ﮔﻴﺎه ‫ﻧﺪارد . اﺳﺘﻔﺎده ﺗﻨﻬﺎ از ﻛﻮدﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺑﺎﻋﺚ ﻧﺎﺑﺎروري و ﻓﺮﺳﻮدﮔﻲ ﺧﺎك در ﻃﻮل زﻣﺎن ﮔﺸﺘﻪ ﻫﺮ ﭼﻨﺪ ﻣﻮﺟﺐ ﺑﺎﻻ رﻓﺘﻦ راﻧﺪﻣﺎن در ﻳﻚ دوره ﻣﺸﺨﺺ ﮔﺮدد اﻣﺎ در دراز ﻣﺪت ﺑﺎﻋﺚ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻣﺰارع و ﺑﺎﻏﺎت ﺑﻪ ﻣﺰارع و ﺑﺎﻏﺎﺗﻲ ﻛﻢ ﺑﺎرور ﺑﺎ ﺧﺎك ﺗﺨﺮﻳﺐ ﺷﺪه ﻣﻲ ﮔﺮدد . ﻓﺮاﻣﻮش ﻛﺮدن ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد آﻟﻲ در ﺧﺎك ﻫﺎي زراﻋﻲ ﺑﺮاي اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻗﺎﺑﻞ اﻏﻤﺎض ﻧﻴﺴﺖ . ﺑﺎ اﻳﻦ ﺣﺎل ﻣﻮﺿﻮع ﻣﺼﺮف ﻛﻮدﻫﺎي آﻟﻲ ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﻛﺸﺎورزي ﻣﺎ ﺑﻪ ﻓﺮاﻣﻮﺷﻲ ﺳﭙﺮده ﺷﺪه اﺳﺖ . ﻣﻮاد آﻟﻲ ﻣﻮادي ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﻧﮕﻬﺪاري ‫ﺑﻴﺸﺘﺮ آب و اﻛﺴﻴﮋن ، ﺟﺬب ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ و ﺗﺴﺮﻳﻊ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻣﻴﻜﺮوارﮔﺎﻧﻴﺴﻢ ﻫﺎ در ﺧﺎك ﻣﻴﮕﺮدﻧﺪ . ﺑﺎﻻ ﺑﻮدن ﻫﻮﻣﻮس در ﻛﻮد آﻟﻲ ﺑﺎ ﻃﻮل ﻋﻤﺮ زﻳﺎد و ﻇﺮﻓﻴﺘﻲ ﺑﺎﻻ از ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻮاد ارﮔﺎﻧﻴﻚ ﺟﻬﺖ ﺗﺒﺎدل ﻛﺎﺗﻴﻮﻧﻲ و ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﻣﺎده ﺑﺮاي ﺟﺬب ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ . اﻣﺮوزه در دﻧﻴﺎ ﺑﺎ اﻳﺠﺎد ﺑﺴﺘﺮي ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺟﻬﺖ

‫زﻧﺪه ﻧﮕﻪ داﺷﺘﻦ ﺑﺎﻓﺖ ﺧﺎك از ﻫﻴﭻ ﭼﻴﺰي درﻳﻎ ﻧﻤﻲ ﻛﻨﻨﺪ .